Reseportalen.nu

Mallorca

mallorcaI Medelhavet ligger den spanska ögruppen Balearerna där man hittar bland annat öarna Ibiza, Menorca och den största ön Mallorca. Mallorca har cirka 850 000 invånare och öns huvudstad är Palma de Mallorca, där det bor drygt 350 000 invånare. Ön har sedan 1960 talet varit ett populärt resmål och man tar idag emot cirka 10 miljoner turister varje år.

Mallorca är Spaniens och medelhavsområdets populäraste turistort och erbjuder massor av historia, sevärdheter och vackra sandstränder på de drygt 10 olika resmålen som finns på ön. Mallorca har ett väl utbyggt och en fungerande turistnäring som sysselsätter merparten av öns invånare. På ön tar man emot turister året runt men högsäsongen ligger under sommaren då det är som varmast. På Mallorca är det rent, både i städerna, längs turiststråken och på stränderna.

Till Mallorca reser alla kategorier av turister. De olika resmålen på ön uppfyller de flesta turisters krav på avkoppling och aktiviteter. Från mindre fiskebyar och bergsbyar till stora resorter med massor av nöjen och aktiviteter.

I dag har man börjat bromsa exploateringen av Mallorca för att dels satsa på att underhålla de befintliga turistorterna som finns men även för att behålla de vackra naturområden som Mallorca har. I bergen och inåt landet finns många vackra områden där man kan vandra eller ta del av Mallorcas natur.

Det går alldeles utmärkt att sig runt på ön då Mallorca har ett väl utbyggt bussnät. Bussarna avgår från huvudstaden Palma och sedan sträcker sig ut till alla orter på ön. Vill man åka på privata utflykter kan man hyra en taxi eller en egen bil vilket är ett utmärkt sätt att ta sig runt och uppleva Mallorca på egen hand. Trafiken på Mallorca är inte speciellt intensiv, förutom på de större gatorna i Palma. Känner man för att göra en längre vistelse på Mallorca så finns det bra alternativ för att hyra hus eller lägenhet på Mallorca.

Landskap och klimat

Beach at Callas De Mallorca.Mallorca har ett varierande landskap med bergskedjor i norr, där man finner Mallorcas högsta berg Puig Major, som sträcker sig 1400 meter över havet och som ligger i bergskedjan Tramuntana. På denna bergstopp förekommer det snö under vintertid. Inåt landet råder slättmarker och skog. Runt i stort hela Mallorca finner man medelhavskusten med långa vackra sandstränder.

Till Mallorca kan man resa året runt då Mallorca har ett subtropiskt klimat, Medelhavsklimat, vilket innebär varma somrar och milda vintrar. Under sommaren ligger medeltemperaturen på cirka 28 grader och man har ungefär 300 soldagar per år. På vintern sjunker medeltemperaturen till mellan 16-18 grader och ger ett behagligt klimat för de långtidsboende. Sommar och vår ligger medeltemperaturen på cirka 20 grader. Under sommaren faller väldigt lite regn men under hösten har norra delarna av Mallorca regn och den månad med mest regn är perioden i oktober.

Maten på Mallorca är mycket likt det kök som andra Medelhavsöar har med mycket fisk och skaldjur på menyn. Här finner man även många spanska rätter som paella eller tapas. Då ön tidigare haft ett stort utbud på grisar är griskkött fortfarande mycket populärt och många menyer har grillad eller torkat griskött att erbjuda. På Mallorca är bröd en mycket viktig del av måltiden och serveras till varje måltid, ibland med aioli som förrätt. På Mallorca äter man gärna soppa med bröd vilket är en utmärkt måltid när det är som varmast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?