Reseportalen.nu

Historia

Spanien har en ganska spännande historia och egentligen inte så olik många av de andra sydligare länderna kring medelhavet. Spanien har en utpräglad historia som har sina rötter både i den Afrikanska kontinenten som den Europeiska vilket tydligt har satt sina spår i den spanska kulturen.

I Spanien har man vid utgrävningar funnit flera föremål som bland annat pilspetsar av sten och knivar av flinta som gör att man kan utläsa att Spanien varit bebott mycket länge. Man tror att den första invandringen till Spanien skedde redan för över 500 000 år sedan och man har bland annat funnit en grotta med målningar som man har kommit fram till är utförda någonstans mellan 10000 till 16000 år f. Kr. Man har även funnit spår av invandrare som kom från den afrikanska kontinenten som levde som jordbrukare cirka 3000 år f. Kr. Det finns vissa tecken som tyder på att redan under den tiden var tjuren en viktig symbol för folket, vilket har fortlevt fram till våra dagar.

Spanien var under antiken styrt av bland annat greker och romare som i omgångar erövrade Spanien. Efter att romarriket fallit, mellan perioden år 400 fram till år 1200 var Spanien under muslimskt styre. Spanjorerna reste sig dock mot muslimerna och större delen av Spanien återerövrades och den kristna religionen återinfördes. Spanien var, precis som alla andra europeiska länder mycket styrda av kyrkorna och deras ämbeten och det var först samma år som Columbus upptäckte Amerika på uppdrag av Spanien, år 1492, som Spanien formades och blev en nation under ett styre.

Spanien började under 1500 talet att kolonisera länder runt om i världen. Detta medförde att Spaniens fick tillgång till guld, som gjorde landet både rikt och mäktigt och lade grunden i det starka spanska imperium som hade sin storhetstid under perioden 1600 – 1700 talet. Under 1800 talet upplöstes många koloniseringar och ett flertal inbördeskrig härjade i landet vilket gjorde Spanien sårbart och innebar att Spanien under denna viktiga tidsperiod hamnade efter de andra europeiska länder när det gäller utvecklingen av bland annat industrier.

Under åren 1936 till 1939 rådde ett intensivt inbördeskrig i Spanien vilket ledde fram till att fascisterna tog över och med det att Franco kom till makten och Spanien blev ett fascistiskt land, vilket varade ända fram till år 1975 då Franco dog. Under Francos ledning led många spanjorer svårt och de internationella förbindelserna var emellanåt mycket dåliga. I samband med att Franco dog återinfördes monarkin i Spanien och Kungen Juan Carlos tog över makten efter Franco. Med monarkin följde även en demokratisering av Spanien vilket ledde till att Kung Juan Carlos, som än idag är kung, blev en mycket respekterad man, framförallt för hans insatser att demokratisera Spanien och för att han hindrade en statskupp år 1981.

Ett år senare utlyste man allmänna val i Spanien som under senare åren har plågats av mycket politiskt våld från flera högerextremistiska grupper som bland annat AAA och ETA. Under 1981 gick Spanien med i Nato och 1986 gick landet med som medlem i EU.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?