Reseportalen.nu

Route 66

Den som vill upptäcka Amerika på ett alldeles unikt sätt kan resa på delar av eller längsmed hela Route 66. Route 66 var en gång USAs viktigaste väg som gick från Adams och Michigan Avenue i Chicago och västerut genom landet hela vägen till Santa Monica piren i Kalifornien. Idag kan man njuta av de delar av Route 66 som har bevarats i originell stil och resan bjuder på kulturella intryck såväl som naturupplevelser.

Route 66 är så populär att den har blivit ett begrepp både i USA och i resten av världen. Det finns filmer och sånger som handlar om Route 66, och man kan åka på planerade turistresor längs denna väg. Alternativt kan man planera sin Route 66 tur helt själv och bara stanna där man tycker att det är som mest intressant.

Lite historia

Route 66 öppnades 1926, men det skulle dröja många år innan hela sträckan var asfalterad. Den här vägen blev tidigt ett viktigt amerikanskt begrepp. I Vredens Druvor så förevigade John Steinbeck migrationen av tusentals bönder från Kansas och Oklahoma som under the Great Depression försökte nå bättre liv i Kalifornien. I denna bok upplevdes Route 66 på ett negativt sätt. Gladare toner blev det senare och de flesta har nog hört Bobby Troups låt som manade till att ”get their kicks on Route 66” (ha roligt på Route 66).

Resa längs Route 66

Man kan börja sin resa på Route 66 var man vill, men många väljer att starta i Kalifornien eller i Chicago. För en svensk så betyder detta förstås att man först måste flyga till USA. Det är smart att tänka på hur man vill färdas. Det kan till exempel vara jätteroligt att köra motorcykel längs Route 66 från Kalifornien. Man kan ofta hyra sitt fordon i en av städerna längs sträckan för att sedan lämna det där man kommer att avsluta sin resa för att flyga hem till Sverige igen. Det är inte svårt att hitta vägen för Route 66 är idag ett så pass känt begrepp att vägen är väl skyltad trots att den inte längre utgör någon huvudled i USA.

Sevärdheter

Det som kommer att avgöra var du börjar din resa på Route 66 är förstås vad du vill se. Har man riktigt gott med tid kan man ju ge sig på hela sträckan och färdas från ett kyligt Chicago genom öken och berg fram till soligt varma Kalifornien. En viktig del av resan längs Route 66 kan vara Grand Canyon som är ett alldeles unikt område där man kan ta sig ner i rödfärgade dalar. Grand Canyon förtjänar en extra dag eller två med guidad tur i helikopter eller klättring ner till landskapet där man kan åka båt på flod eller bara njuta av den surrealistiska upplevelsen.

Längsmed Route 66 så finns det en massa intressanta museer, naturparker och så shopping förstås! Man väljer själv var man vill stanna för att bo på klassiskt motell och äta amerikanska hamburgare och äppelpaj. För att förbereda sin resa på Route 66 så ska man först bestämma hur man kommer att åka och sedan kan man se närmre på de sevärdheter som finns i de städer och regioner som man kommer att passera. En resa längs Route 66 är en upplevelse som både stora och små kan njuta av, men nyckeln till en lyckad resa är att man verkligen planerar den väl innan man går ombord på flyget till USA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?