Reseportalen.nu

Uluru

uluruUluru, som även kallas Ayers Rock, är ett av Australiens mest kända landmärken. Den stora stenformationen är i själva verket en sandstensmonolit som en gång var en del av en större omgivande berggrund som idag har eroderat bort. Klippan är 348 meter hög och uppskattningsvis 600 miljoner år gammal. Den huvudsakliga beståndsdelen är sandsten som har fått en rödaktig färg till följd av att den korroderat och reflekterande mineraler.

Vill man beskåda Uluru ska man bege sig till nationalparken Uluru-Kata Tjuta i orten Yulara, som ligger i Northern Territory i Australien. Det är ungefär 440 km sydväst från Alice Springs. Det enklaste sättet att sig till hit är att ta bilen eller åka med en arrangerad busstur från Alice Springs. Det går även att flyga från de större städerna i landet till Ayers Rock Airport, som ligger precis utanför parken. Det är inte tillåtet att campa i området men alldeles intill nationalparken finner man Ayers Rock Resort, med flera olika boendealternativ att välja mellan. Uluru-Kata Tjuta National Park går bra att besöka vilken årstid man vill då den har öppet året runt. Besökare får betala en avgift för att komma in i parken. Ett tredagarspass kostar 25 AUD, vilket i skrivande stund är ungefär 200 SEK. Barn och ungdomar under 16 år går in gratis. Dessa avgifter går bl.a till att bistå underhållet och skötsel av området och bevarandet av Anangufolkets tradition och kultur. Det kan vara värt att nämna att det av säkerhetsskäl och respekt för det andliga kulturen inte är tillåtet att klättra på klippan.

Monoliten anses av aboriginerna som helig och används än idag till vissa traditionella ceremonier. Namnet Uluru kommer dessutom ursprungligen från Pitjantjajarastammen, en del av Anangu-folket som de själva kallar sig. Det finns bra möjligheter att åka med på guidade turer där man får ta del av fakta om aboriginernas andliga traditioner, den lokala naturen och självklart Uluru.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?