Reseportalen.nu

Tasmanien

tasmanien-2Delstaten Tasmanien är en ö och som ligger ca 240 km söder om den australiensiska kusten, nedanför Melbourne. Det bor ca 500 000 personer på ön, varav ca 209 000 bor i delstatens största stad Hobart. Ursprungligen beboddes ön av aboriginer som råkade illa ut då européerna kom till ön och dels drabbades av sjukdomar som de nyanlända förde med. Européerna kom att kalla ön för Van Diemens land efter den guvernör som skickat de första europeiska upptäcktsresarna mot ön. Dock kom ön 1856 att kallas Tasmanien för att hedra Abel Tasman, den holländare som först siktat ön 1649. Från början hörde ön till den brittiska kolonin New South Wales, men blev 1825 en egen koloni. 1901 bildades statsförbundet Australien av de tidigare brittiska kolonierna, Tasmanien inkluderat.

Att ta sig till Tasmanien är enkelt. Det finns flera turer att välja mellan om man vill besöka ön för en dag eller mer. De flesta båtarna avgår från staden Devonport, som man lättast tar sig till med flyg. De flesta större hotell finns i Hobart, men man kan även hitta mindre hotell, b&b och vandrarhem på de mindre orterna. På sommaren brukar det vara vanligt med flertalet regattor i Hobart och i slutet på januari hålls tredagarsfestivalen Tamar Valley Folk Festival i den mindre staden George Town, på norra delen av ön. Festivalen bjuder på allt från musik, konserter, dans till poesi.

Unik Natur

tasmanienÖns flora och fauna är verkligen speciell. Tack vare isolationen från fastlandet som uppstått sedan långt tillbaka, har många unika och delvis endemiska arter skapats i växt- och djurriket på ön. Flera av de djur som finns här är besläktade med liknande djur i Australien, tex vombater, olika sorters kängurur och tidigare även pungvargar. En av de mest kända varelserna som endast finns att hitta på ön är den tasmanska djävulen, som är ett köttätande pungdjur ungefär i storlek med en liten hund. Man kan undra om namnet kommer ifrån dess speciella egenskaper som att den har ett aggressivt temperament, avger en hemsk lukt när den blir stressad samt kan skrika otroligt högljutt.

På den nordvästra delen av ön finner man mestadels regnskogar och andra liknande skogsområden. I den övriga norra delen utgörs miljön av gräs- och träskmarker medan den östra delen av delstaten består av främst torra och öppna skogar. Dels tack vare de vindriktningar som råder kring Tasmanien har ön väldigt frisk och ren luft, kanske t.o.m världens renaste. Sommarperioden infaller mellan november och mars, men delstaten kan med lätthet besökas året om, även om vintermånaderna är något kyligare. Den som vill åka skidor kan hitta möjligheter till detta på ön under vinterperioden.

Port Arthur

En spännande och delvis kuslig plats att besöka på ön är fängelseruinerna vid Port Arthur, som ligger ca 60 km sydost från Hobart. Vill man inte på egen hand ta bil finns det även arrangerade bussturer till platsen. Fängelset är känt för att en gång i tiden varit en ohygglig plats för de fångar som var intagna. Den brittiske George Arthur med sin piska, som på uppdrag av de brittiska kolonierna bestämde på fängelset, var ökänd över hela Tasmanien. 1877 lades fängelset ned.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?