Reseportalen.nu

Historia

Kretas historia sträcker sig flera tusen år tillbaka, före Kristus. Det finns spår som visar att Kreta var befolkat redan cirka år 5000 f. Kr och flera fynd är funna på från järnålder och bronsåldern men det är först år 2600 f. Kr som man har kunnat kartlägga bosättningar och befolkningsgrupper.

Man har funnit flera arkeologiska fynd som visar att mellan år 2600 f. Kr och år 1100 f. Kr har ön varit bebodd av minoiska folkgrupper, främst från mindre Asien och Nordafrika. Från de utgrävningar som gjorts har man fått en del svar på den minoiska konsten, kulturer och hur organisation i folkgruppen var uppbyggd.

Man vet att den minoiska befolkningen dog ut efter några kraftiga jordbävningar som inträffade med ett par hundra års mellanrum och år 1100 f. Kr hade ön övertagits av Dorerna.

År 68 f Kr så erövras dock ön av Romarna som gör Kreta till en romersk provins och man utnämner Gortyna till huvudstad på ön. Under 600 talet så anfalls Kreta av arabiska riken och efter åratal av strider så faller Kreta i arabernas händer och ockuperas. Araberna förstärker snabbt viktiga städer och gräver vallgravar och murar runt staden Chandakas, som blir arabernas regeringsstad. Araberna behandlade kretensarna som djur, framförallt den kristna delen, och massmord och slavhandel blev vardag för de kretensare som inte ville konvertera till Islam.

Araberna utsattes hela tiden för hårt tryck utifrån från bysantinska folkgrupper som försökte återerövra Kreta och i slutet på 900 talet lyckades de bysantinska grupperna överta herraväldet på Kreta efter långa och hårda strider.

Senare hamnar Kreta under venetiansk ockupation som ska pågå ända fram till år 1645 då turkarna invaderade ön. Turkarna som skövlade allt i sin väg behövde 23 år innan de lyckades besegra den sista utposten som utgjordes av borgen Chandax.

Turkarnas styre på Kreta var mycket plågsamt och åter igen infördes Islam som religion på ön igen och de kretensare som man inte lyckades få att konvertera till Islam utsattes för våld, mord och slavhandel, mycket likt det som skedde under den arabiska ockupationen.

Under slutet på 1800 talet får kretensarna nog och det ena upproret avlöser det andra för att nå sin klimax år 1866 då förintelsen i Arkadi äger rum vilket innebar att Kreta och kretensarnas situation uppmärksammas runt om i Europa och stormakterna, som bland annat Frankrike och England, kommer till undsättning och det turkiska styret faller. Efter några ytterligare oroliga år med både uppror och revolter så blir Kreta självständigt år 1913.

Under andra världskriget utsattes Kreta för massiva anfall från Nazityskland som brände ned byar och dödade männen på ön men kretensarna kämpade på tappert och efter att de anslöt sig till de allierade lyckades man slå ned tyskarna och fördriva dessa från ön.

Kreta och kretensarna har fått utstå mycket våld och lidande under hela sin existens men har lyckats att överleva sina plågoandar och i dag tillhör Kreta Grekland men har ett eget självstyre och en egen administration. De är med i EU och använder euro som valuta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?