Reseportalen.nu

Alaska

Alaska är idag en av USAs stater men den här landmassan hörde en gång till Ryssland innan den köptes av USA år 1867 för 7.2 miljoner dollar. Området har dock kvar sitt namn från den ryska tiden och Alaska ska betyda något i stil med “objektet mot vilket havet styr sin aktivitet” eller helt enkelt “stor landmassa.” Man kan se ganska tydligt att Alaska varit en del av Ryssland eftersom de som bor i denna delstat ofta har ryska namn och många bär traditionella ryska kläder.

Om man frågar vanliga amerikaner om Alaska så är de ofta ganska ovetande om denna stat. Man får gärna svaret att det är kallt i Alaska och att det är en slags trädgård för isbjörnar!

Geografi

Alaska är den enda amerikanska staten som inte ligger i anslutning till resten av USAs stater. Huvudstaden Juneu ligger visserligen på den nordamerikanska kontinenten men staden är inte förbunden till resten av Nordamerikas motorvägssystem. Alaska är USAs största stat, Texas som kommer tvåa i storleksordning är inte ens häften så stort som Alaska!

Kultur och historia

Alaska har en kultur som kretsar kring havet och jakten på olika fiskar och djur. Traditionellt sett så gav sig Alaskas män ut i kanoter för att jaga och det krävdes flera starka män för att till exempel fånga ett sjölejon. Att Alaska blev ryskt område beror på att ryska upptäcksresande under 1700-talet fann området. Än idag har gator ryska namn vilket påminner om denna tidsperiod.

Att ryssarna blev så intresserade av Alaska berodde på pälsen som man fick från havsuttrar. Denna päls var enormt eftertraktad och därför satte an slags pälsrusch igång. Det Rysk-amerikanska Kompaniet sålde dessa pälsar till Ryssland och Kina. Ursprungsbefolkningen på Alaska välkomnade ryssarna. Detta berodde på att många i lokalbefolkningen visste att de hade ryska förfäder. I och med att ryssarna kom till Alaska så förändrades livet radikalt för ortsbefolkningen som kom att jobba med och för ryssarna.

Man skickade även is från Alaska till andra stater i USA. Det spelade ingen roll att hälften av islasten man skickade smälte för man kunde fortfarande få så pass mycket is att det lönade sig att handla den från Alaska.

Alaskas befolkning

Då ryska män gifte sig med kvinnorna från ursprungsbefolkningen på Alaska så uppstod en folkgrupp som kallas för Kreoler. Vissa av dessa Kreoler hade en gedigen utbildning och fick viktiga positioner inom den ryska ledningen i Rysslands huvudstad och på Alaska. Idag talar man engelska på Alaska och många är fullkomligt ovetande om sin bakgrund och sina ryska namn. Det hände ganska ofta att ryssarna gav ryska namn till ursprungsbefolkning då de inte kunde uttala deras namn.

Än idag är det inte alla som förstår att Alaska faktiskt är en amerikansk stat. Även om upplevelsen är unik och ganska olik resten av USA så använder man samma dollar och talar samma amerikanska engelska. Detta gör att engelskspråkiga turister med stor glädje kan besöka Alaska och få inblick i en kultur som är både spännande och intressant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?