I delstaten Hawaii finns det mer än sandstränder, vågor, surfare, palmer och blomsterkransar. Hela den ökedja som Hawaii utgör i Stilla Havet har vulkaniskt ursprung. Hawaiis 137 öar utgör topparna på en enorm vulkan som till största delen ligger dold under havsytan. Ögruppen ligger precis på gränsen av den stora Stillahavsplattan, som varje år rör sig ungefär 10 centimeter norrut. Vulkanerna i nationalparken Volcanoes på ”Stora ön”, som invånarna själva kallar Hawaiis huvudö, hör till världens största berg och dessutom till världens största vulkaner.
Nationalparken grundades den 1:a Augusti 1916 som nationalparken Hawaii. Sitt nuvarande namn fick den över 1300 kvadratkilometer stora parken inte förrän i September 1961. Volcanoes nationalpark bildar ett unikt och komplicerat ekosystem. Här finns världens kanske största och mest aktiva eldsprutande berg. Världens största vulkan, Mauna Loa, reser sig 4,169 meter över havsytan. Om man tänker på att berget dessutom reser sig ungefär 5,000 meter från havsbottnen och upp till ytan får den enorma vulkanen en sammanlagd höjd av mer än 9,100. Om man räknar på det sättet så är Mauna Loa en bra bit högre än jordens högsta berg, Mount Everest, som mäter 8,848 meter. Mauna Loas ”lillebror”, Kilauea, har inte alls samma imponerande dimensioner men är å andra sidan världens mest aktiva vulkan. För geologer är den här nationalparken ett paradis, då de kan få inblick i vulkanisk aktivitet som pågått i mer än 70 miljoner år.
Landskaps- och vegationszonerna på de två vulkanernas sluttningar är imponerande. Trots den ständiga vulkaniska aktiviteten ligger det ofta snö på bergens krön. På sluttningarna under kratrarna breder nyligen stelnad lava ut sig i stora fält. De lavafält som stelnade för längre tid sedan är täckta av en tjock skog av tropiska jätteormbunkar. Vulkanmassivets regnfattiga sydvästsluttningar är å andra sidan en öde vulkanisk öken med vassa klippor och formationer av stelnad lava, öknen Kau. Över klipporna skjuter Kilaueas tunnflytande lava upp över vattnet och faller kokande och sjudande i Stilla havet.
Kommentera