Reseportalen.nu

Frihetsgudinnan

frihetsgudinnanFrihetsgudinnan har sedan mer än 100 år tillbaka välkomnat besökare vid infarten till New Yorks hamn. Frihetsgudinnan, vars officiella namn är ”Liberty Enlightening the World”, var en gåva från den franska regeringen till hundraårsdagen av den amerikanska självständighetsförklaringen. Den gigantiska statyn växte fram under tio års arbete i den elsassiske bildhuggaren Frédéric Auguste Bartholdis verkstad. För den inre stålkonstruktionen ansvarade Eiffeltornets skapare, Gustave Eiffel. Ursprungligen skulle Frihetsgudinnan ha invigts den 4 juli 1876, men brist på pengar som inte kunde avhjälpas förrän efter stora offentliga insamligar medförde långa förseningar innan statyn kunde färdigställas. Den 28 Oktober 1886 blev det äntligen dags: USA:s president Grover Cleveland invigde Frihetsgudinnan vid en högtidlig ceremoni på ön där statyn placerades, Bedloe’s island. Ön är sedan 1956 omdöpt till Liberty Island.

Överenskommelsen mellan de två regeringarna innebar att fransmännen stod för konstruktion och transport av statyn, medan amerikanerna fick ansvaret för att bygga sockeln. I fråga om statyns placering enades man om den lilla ön Bedloe´s Island i New Yorks hamn. Den stjärnformiga grunden för det gamla Fort Wood skulle också få utgöra grund för Frihetsgudinnans sockel. Grundstenen lades den 5 Augusti 1884.

Medan man i USA fortfarande diskuterade finansieringen av företaget hade Bartholdi och Eiffel redan arbetat länge med statyn och dess ”innanmäte”. De skulle skapa en monumentalstaty som enligt planen skulle bli 47 meter hög. För statyns yttre skikt valde Bartholdi en lätt konstruktion bestående av högst 2,4 millimeter tjock kopparplåt, som böjdes, hamrades och pressades till rätt form. Allt som allt tillverkade Bartholdi och hans medhjälpare 350 delar, som i juli 1884 transporterades till sitt mål med fartyg och där monterades på Eiffels stålramar som ett tredimensionellt pussel.

Ramarna består av fyra enorma pyloner av järn, som löper genom hela statyn från topp till tå. Pylonerna är fästa vid bottenplattan med stora bultar. På tvärbalkar vilar ett nät av fackverk, på vilket Bartholdis pusselbitar har monterats. Varje koppardetalj i ytskiktet stabiliseras dessutom av en egen stålbalk för att göra konstruktionen hållbar och stabil. Det innebär att varje kopparplåt är separat fäst vid ramen och bärs upp av denna. För sin stela ram använde Eiffel tygvecken i Frihetsgudinnans kopparkläder: vecken ger spelrum för den utvidgning respektive sammandragning av hela konstruktionen som orsakas av temperaturväxlingarna. Det är ett mästerverk av ingenjörskonst.

Tillsammans med den sockel som amerikanen Richard M. Hunt ritade mäter Frihetsgudinnan ungefär 95 meter upp till toppen på den guldklädda facklan. De sju strålarna i statyns krona symboliserar de sju världshaven. För många människor är statyn världens viktigaste symbol för frihet, öppenhet, oberoende och framåtskridande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?