Reseportalen.nu

Studera i USA

studera-i-usaOm du vill stanna i USA längre än turistvisumets tre månader så kan studier vara ett bra alternativ. Som student får du stanna så länge din kurs varar och ofta får du dessutom tillstånd att arbeta ett bestämt antal timmar i veckan. USA har flera universitet som är världsberömda för sin höga standard och utmärkta akademiker och det är definitivt rätt plats för den som har obegränsade ambitioner. Men tyvärr så är toppuniversiteten väldigt svåra att komma in på och de höga kursavgifterna kan skrämma iväg många som inte har råd att betala hundratals tusen kronor om året för att plugga på ett prestigefyllt college som Harvard, UC Berkeley eller Princeton. Så vilka alternativ finns det för oss med blygsammare ambitioner?

Plugga engelska i USA

Att åka utomlands för att studera språk slog igenom på 1960-talet och har sedan dess ökat i populäritet. Ungdomar dras till språkresor för att det ger dem en möjlighet att utforska ett nytt land på egen hand, medan vuxna ser det som en chans att kombinera nytta med nöje och använda semestern till att bygga på sina språkkunskaper. På senare år har USA blivit en av de populäraste destinationerna för den som vill åka på språkkurs utomlands – många är de som vill ha ett smakprov av den amerikanska drömmen samtidigt som de förbättrar engelskan.
Fördelarna är att du har möjlighet att lära dig språk i en miljö där språket talas överallt runtomkring dig. Det kan vara särskilt tacksamt att åka på språkresa till USA just eftersom amerikanerna är så sociala och gärna börjar prata med nya människor. Många tycker att Sverige verkar exotiskt och vill höra mer om landet där isbjörnar sägs gå på gatorna och alla bara shoppar på IKEA. De flesta amerikaner är också öppna och berättar lika gärna om sig själva som frågar om dig. Att den amerikanska engelskan är relativt lättförstådd – kanske för att vi är vana vid att höra den på film och TV – hjälper också språkstudenten i USA.

Studera en längre period i USA

Om du vill studera en längre tid i USA finns det i huvudsak två valmöjligheter. Antingen så organiserar du allting själv och åker du som en så kallad freemover-student.Det ger dig större valmöjligheter, men innebär också mycket jobb med att ta kontakt med universitet och college, översätta betyg, fixa visum, försäkringar och biljetter på egen hand. Därför väljer många att åka med ett organisation som hjälper med den praktiska biten och låter studenten fokusera på det roliga med att plugga i USA. Det positiva med att stanna länge är att du verkligen hinner lära känna den amerikanska kulturen på djupet och har tillräckligt med tid för att resa runt i landet och att utforksa dess olika, och ofta motsägelsefulla, sidor.
USA:s storlek gör att det finns något för alla, vare sig du vill slappna av i en solig kuststad och njuta av stranden, lära dig surfa och ordna äkta amerikanska barbeques eller föredrar pulsen i en mångmiljonstad som New York. Den mest autentiska studentupplevelsen får man troligen i Boston som har mer än 250 000 studenter fördelade på över 100 universitet och college, medan den som läser sina kurser i Miami kan se fram emot att dansa till latinamerikanska rytmer bland pastellfärgade byggnader i Art Deco-stil. Historiskt sett har många svenskar sökt sig till de norra delarna av USA. På somliga ställen i Montana och Minnesota kan du till och med hitta små byar med svenskättlingar som fortfarande pratar svenska – även om det är en egendomlig dialekt som kan vara svår att förstå. De svenskar som åker till norra USA idag vill uppleva de helt oförglömliga landskapen runt Rocky Mountains och många passar på att ta sig över de enorma slätterna på hästrygg. Idag erbjuder många rancher chansen att prova på cowboylivet och lär ut hur man svingar en lasso, ringar in kor och framförallt hur man verkligen njuter av friheten i det öppna landskapet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?