Reseportalen.nu

Yosemite

yosemiteYosemites nationalpark är en av Nordamerikas kanske mest storslagna nationalparker och placerades på UNDESCO:s lista över världsnaturarv 1984. Vidsträckta skogar, fyra stora vattenfall, varav ett är det högsta i USA, fantastiska granitklippor, jätteträd och en rik flora och fauna gör Yosemites nationalpark till en ekologisk klenod. Urbefolkningen i dalen levde under många generationer i samklang med naturen, och de gav dalen namnet ”Ahwahnee”, som betyder ”Munnen som står öppen av häpnad”. En mystisk sjukdom, ”svarta döden” (pesten), utrotade dock nästan hela befolkningen och de överlevande flydde efter epidemin djupt in i Sierra Nevadas berg. Först många år senare vågade sig flyktingarnas ättlingar tillbaka in i dalen igen. Av rädsla för att på nytt dra på sig gudarnas vrede ändrade de dalens namn till Yosemite. På deras språk var ordet en synonym för den mäktigaste och starkaste av alla bergens invånare, grizzlybjörnen.

De fyra stora vattenfallen har gjort Yosemites nationalpark berömd: Yosemitefallet, med sina 800 meter USA:s högsta vattenfall, Vernalfallet, som störtar nedför klipporna som en vit vägg, Nevadafallet, vilt och våldsamt som bergen i Sierra Nevada och till sist Bridalveilfallet, en slöja av iskallt bergsvatten. De båda gigantiska granitmonoliterna El Capitan (2307 meter) och Half Dome (2695 meter) är riktigt häftiga! Deras upp till en kilometer höga, nästan lodräta granitväggar, blankslipade av en enorm ismorän för över 250,000 år sedan, visar på naturens urkraft. Half Dome är enligt geologerna över 85 miljoner år gammal.

Växt- och djurlivet är enastående. ”The Fallen Monarch” kallas ett omkullfallet jätteträd som ligger vid ingången till Mariposa Grove, en liten skog med över 2700 år gamla sequoior (jätteträd). 37 olika trädarter växer i Yosemites dalar och på parkens sluttningar, bland dessa finns sällsynta gran- och tallsorter och såklart de imponerande jätteträden. Allt som allt finns det i Yosemite mer än 1400 olika växtarter, 74 arter av däggdjur och över 230 fågelarter, bland annat jordekorrar, murmeldjur, prärievargar och näsbjörnar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?