Reseportalen.nu

Washington

washington-dcWashington, som egentligen heter Washington D.C, men ofta går under bara Washington eller D.C är USA:s huvudstad. Att komma ihåg de sista bokstäverna i stadens namn är viktigt för att staden inte ska förväxlas med delstaten Washington, som ligger i en helt annan del av USA. Staden Washington D.C är en typisk huvudstad, i vilken det märks att den är uppbyggd för att tjäna som just huvudstad. Washington D.C har nämligen en stadsbild som präglas av väldigt breda avenyer, monumental arkitektur inspirerade av antiken samt stora parker som ger ett öppet stadsrum. Allt är centrerat runt The National Mall. Geografiskt sett tillfaller inte staden någon delstat utan är en del av District of Columbia och det är därifrån bokstäverna D och C i stadens namn kommer ifrån.

Staden Washington D.C är precis som många andra städer i USA relativt ny. Just Washington D.C grundades så sent som i slutet av 1700-talet och den gjordes då det efter ett beslut i kongressen i USA. Namnet Washington fick staden efter George Washington och redan 1800 kom Washington D.C att bli USA:s formella huvudstad. Till en början var staden inte så stor, men efter det amerikanska inbördeskriget växte den kraftigt. Ännu en våg av inflyttningar kom under den stora amerikanska depressionen på 30-talet. Efter detta har staden kommit att präglas av stora sociala problem och man har även haft en väldigt hög kriminalitet i staden. Dock finns här tydliga kontraster, man har de fina områdena med monumenten samt exempelvis den mysiga och pittoreska stadsdelen George Town, men också områden som turister råds att inte ens besöka. Idag är situationen dock bättre än under 1900-talet.

washington-dc-2I Washington D.C bor det ungefär 600 000 människor på en yta som är ungefär 180 kvadratkilometer stor. Här bor inte bara vanligt folk utan också en av världens mest kända människor, Barack Obama, USA:s president. Det är också detta som Washington D.C är känt för, sitt politiska centrum och den federala stadsmakten. Här finner du såväl presidentresidenset Vita Huset där Obama bor med sin familj, som den kända kongressbyggnaden Kapitolium och försvarshögkvarteret Pentagon. Men här finns också monument och minnesbyggnader som bidrar till att ge staden sin stadsbyggnad. En annan sak som Washington D.C är väldigt känt för är sina många museer, vilka är gratis att besöka! Detta gör Washington D.C till ett kulturellt centrum.

I Washington D.C är klimatet något varmare än vad det är i Sverige. Man har här vintrar där snö kan förekomma, men det är inte vanligt. Istället är vintern likt en lång höst med halvkyligt väder ibland. Om sommaren är dock klimatet varmt och skönt. Stadens turism kretsar främst kring de byggnader som har med den federala statsmakten att göra samt kring den federala stadsmakten i sig själv, vilken hela USA lutar sig på. Du kan här se tidigare nämnda Vita Huset och Kapitolium, men också en enorm kyrkogård för alla amerikanska soldater som omkommit i landets alla krig. Krigen har också lämnat efter sig minnes platser och monument. Men monumenten finns också till för tidigare presidenter och kända amerikaner som man vill hylla. USA:s politik blir väldigt tydlig i Washington D.C. Många av de som lever och bor i Washington D.C jobbar åt staten och statsapparaten och det gör att hela staden präglas av denna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?