Reseportalen.nu

Everglades

evergladesEverglades är en nationalpark som grundades 6 December 1947, med en yta på cirka 6100 kvadratkilometer, något som går att jämföra med Stockholm – fast 32 gånger större. Everglades finns även med på UNESCOs lista över världsnaturarv sedan 1979, och på listan över hotade världsnaturarv sedan 1993.

Trots intensiva ansträngningar under de senaste 100 åren befinner sig det unika området Everglades i akut fara. Sumptrakterna i Everglades står inför en ekologisk kollaps. Torrläggning och rovdrift av stora jordbruksföretag under 1900-talet, och den kraftiga tillväxten av städerna Miami och Orlando har gjort att träskmarkerna ständigt krymper och blir mer och mer förorenade.

Nationalparken Everglades omfattar ungefär 20 procent av Everglades ursprungliga yta, och är ett sista försök att rädda det som är livsviktigt för djur- och växtlivet i området.

Vattnet i Kissimeesjöarna förser Everglades landskap med vatten. Sjöarna i södra Florida, Everglades källa, ligger bara 5 meter ovanför havsytan i den 500 kilometer avlägsna Mexikanska golfen. Vattnet färdas långsamt mot havet och breder på sin väg ut sig till en bredd på upp till 80 kilometer och bildar ett fascinerande träsklandskap. Vattnet färdas bara 30 meter per dag och måste därför färdas i 40 år innan det når havet. Ju närmare vattnet kommer Mexikanska golfen, ju saltare blir det. Sötvattnet i Everglades blandas med det salta vattnet i Florida Bay. Innan vattnet når Mexikanska golfen så har det brett ut sig över en yta på ca 6000 kvadratkilometer.

Idag är Everglades en attraktion för besökare från hela världen. Över en och en halv miljon turister besöker nationalparken varje år, men det ohämmade fritidsutnyttjandet hotar träskmarkernas existens – såväl som expansionen av Miami och Orlando som tränger allt längre in i träsken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?