Reseportalen.nu

Historia

Att huvudstaden Washington D.C ligger där den ligger är ett resultat av en kompromiss på det politiska planet. De förenta staterna hade grundats av kongresser som samlats i staden Philadelphia, vilket var en stad som låg centralt beläget för i princip alla de kolonierna som deltog i de ”förenta staterna”. Dock kom dessa i slutet av 1700-talet att bestämma att man skulle upprätta en ny federal huvudstad åt dessa förenta stater. Man ville att denna stad skulle ligga längre söder ut och platsen blev då mellan Maryland och Virginia, där Washington D.C ligger idag. Att det blev just den platsen beror på George Washington som var USA:s förste president. Han valde själv ut området där staden skulle byggas och marken som då låg i två delstater köptes loss från privata markägare. Staden fick sitt namn efter just George Washington, för att ära honom, dock lär han själv aldrig ha använt det namnet själv på staden. Att flytta huvudstaden längre söder ut var en eftergift till de delstater som var i syd, där företrädarna gestaltades av exempelvis idag kända namn som Thomas Jeffersson. Som tack för flytten fick Jeffersson och andra sydstatliga företrädare gå med på att landets budgetfrågor skulle få ett större federalt inflytande.

Officiellt blev staden huvudstad för USA den 1 december år 1800. Som tidigare nämnt kom namnet Washington från landets första president och bokstäverna D och C kom att tillkomma till namnet för District of Columbia, vilket är det område, eller federala distrikt som man säger, där Washington ligger. Detta distrikts gränser är dem samma som stadens och man har en del gemensamma administrativa organ. Staden Washington D.C ligger inte och har aldrig legat i någon delstat, utan står utanför det systemet. Denna administrativa region lyder direkt under den amerikanska kongressen. Att man la till D och C till stadens namn gör dessutom att den löper mindre risk att förväxlas med en delstat i USA som har samma namn, alltså Washington.

Washington D.C har genom historiens gång varit en relativt lugn stad med ganska få sammandrabbningar om man bortser från ett krig som ägde rum år 1812 då brittiska trupper kom att invadera Washington D.C och tända eld på såväl Vita Huset som Kapitolium, vilka då inte ens var färdigbyggda.

Under början av 1800-talet när staden utropats som huvudstad kom den att växa, men alldeles i början växte Washington D.C väldigt trögt. Det beror troligen främst på att området var väldigt svårbebyggt tack vara det då helt outdikade träsket som utgjorde stadens mark. Detta gjorde självklart att relativt få var lockade av att bygga. Men i och med det amerikanska inbördeskriget under 1860-talets första del tog stadens utveckling fart. Man färdigställde under denna tid dessutom stadens kongressbibliotek och Kapitolium. Washington D.C var under kriget egentligen en del av USA:s sydstater, men frösvarade den federala stadsutvecklingen i norr. Under kriget kom många människor att passera genom staden, både soldater och flyktingar och efter kriget slut hade Washington D.C berikats med flera fattiga slumområden.

Den stad som vi idag ser i Washington D.C tog dock rum först runt 1900-talet då man byggde flera av de monument som staden i dag är känt för. I och med detta tog den monumentala staden form och utvecklades under 20- och 30-talet med så väl statsförvaltning som kontorsbyggnader. Byggandet forsatte fram till mitten av 40-talet då man färdigställt försvarskvarteret Pentagon och militärkyrkogården Arlington National Cemetry. Efter detta kom dock staden att utvecklas negativt då stora slumområden och fattigdom bredde ut sig. Detta har präglar en stor del av senare delen av 1900-talet även om försök till upprustning har gjorts. Under 2000-talet har nästan alla slumområden försvunnit men staden har fortfarande sociala problem. Kriminaliteten har dock sjunkit i staden vilket självklart är ett gott tecken inför framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?