Reseportalen.nu

Florida

floridaFlorida är en mycket stor delstat i USA och hit kommer människor från hela världen för att njuta av det goda livet. Historiskt sett så har Florida varit en viktig punkt för de européer som kom för att försöka kolonisera Amerika. Idag är Florida kanske mest känt för allt nöje som både barn och vuxna lockas av. I oktober 2011 så öppnade Legoland i Florida och det här är bara ett exempel på hur staten fortsätter att bygga ut sina nöjesattraktioner. Staten har också ett häftigt klimat som gör att några av historiens hårdaste stormar har härjat just i Florida.

Floridas historia

Det har bott människor i Florida i tusentals år. Under 1500-talet så kom den spanska erövraren Ponce de Leon till Florida och han ska ha kallat landmassan för La Florida vilket då alltså borde ha varit ursprunget till statens namn. Florida har dock besökts av kolonisatörer från andra europeiska länder som Frankrike och England. I början var det de spanska nybyggarna som hade det starkaste taget om staten, men senare fick engelsmännen mer makt och inflytande.

För ursprungsfolket som bestod av indianstammar så gick det som på andra håll i Amerika vilket givetvis är en trist del av landets historia. Det var bara genom våldsamma krig och lagar som tvingade ursprungsbefolkningen från deras mark som man till sist kunde utropa Florida som ännu en Amerikansk delstat år 1845.

Klimat och djurliv

Florida har en blandning av tempererat, tropiskt och subtropiskt klimat. Under sommaren blir det mycket varmt och fuktigt i Florida och man har uppmätt temperaturer på 43 °C. Under vintern är det däremot på många håll i denna stat mycket behagligt med temperaturer som påminner om försommar i Sverige. I norra Florida kan det dock bli så kallt att snö faller och får fäste och de flesta städer i Florida har vid något tillfälle upplevt vinterväder med snö.

Det finns ett spännande djurliv i Florida med unika arter av reptiler, fåglar och andra djur. Everglades är ett sumpområde som är fullt av alligatorer. Dit kan man åka för att se livsfarliga alligatorer på nära håll. Det finns även en unik Floridapanter som idag är fredad efter att den nästan upphörde att existera på grund av dödliga kollisioner med bilar. De stormar som Florida ofta drabbas av anses vara en del av den naturliga vädercykeln i området och inte resultatet av klimatförändringar.

Kultur och turism

Florida är verkligen en av USAs främsta nöjesstater. Hit kan man åka på golfresa, besöka fantastiska nöjesparker och givetvis njuta av stränder och unik natur. Tar man sig hela vägen ner till Key West så kan man även besöka Ernest Hemingways hem. Skulle det dra in en storm då man är på väg så är rådet att snabbt lägga sig under sin bil för längs de långa broarna som leder till Key West så finns det ingenstans att gömma sig för vädrets makter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?