Reseportalen.nu

New York

newyorkNew York är en av USA:s mest populära städer när det gäller turism. Hit reser människor från såväl Amerika, som Europa och Asien, för att uppleva och känna på stadens puls. Stadens officiella namn är City of New York, men staden kallas ofta bara New York, eller New York City. Staden har dessutom många smeknamn, varav det mest kända kanske är The Big Apple. Staden är den mest folkrika i hela USA och här bor hela 19,1 miljoner människor, om man räknar storstadsområdet. Den är belägen i en delstat med samma namn som staden, i den södra delen intill mynningen på Hudsonfloden. Själva staden New York består av fem stycken olika stadsdelar, eller områden, vilka är Manhattan som kanske är mest känd, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island.

Staden har ett stort inflytande internationellt när det gäller så väl media och politik, som ekonomi, utbildning och underhållning. Staden är dessutom känd som en modestad och har varje år världskända modeveckor som övervakas av hela världen. I New York hittar du som besökare också FN:s högkvarter och massor av andra viktiga centrum.

I New York är du som besökare aldrig sysslolös. Här finns massor av saker att se och upptäcka. Staden har dels en hel del kända landmärken, men också massor av andra saker som är värda att upptäcka och uppleva. Bland de mest kända destinationerna i staden finns Frihetsgudinnan, vilket är en av världens mest kända statyer. Hon ligger ute i vattnet på ön Liberty Island. Frihetsgudinnan är en gåva från Frankrike, men många som besöker henne idag gör det inte för hennes historia utan för hennes symbolvärde. Bland andra kända saker i New York hittar du också Wall Street, som är det ledande handelskvarteret i staden. Gatan därmed namnet Wall Street ligger i nedre delen av Manhattan och här återfinner du det ekonomiska centrumet. Men i New York finns också massor av annat att upptäcka. Man har en spännande arkitektur med byggnader som sträcker sig högt upp mot himlen och därmed ger New York sin speciella sky line. Bland de mest kända byggnaderna återfinner du Empire State Building och Chrysler Building, vilka båda under en viss tid räknats till världens högsta. På Manhattan fanns tidigare också de kända tvillingtornen World Trade Center, men dessa är sedan terrorattacken den 11 september förstörda. I deras ställe ska en minneplats istället byggas.

newyork2I staden finns också olika kvarter att besöka. New York är väldigt mångkulturellt och det är ett faktum som har präglat staden mycket. Du kan därför här besöka så väl China Town som italienskt inspirerade kvarter. I staden finns dessutom massor av olika museum och liknande att besöka. Till de mest kända hör exempelvis MoMa, Museum of Modern Art. Att shoppa eller bara strosa omkring i New York är heller inte att underskatta. För dig som är sugen på ett evenemang kan du vara säker på att något alltid finns att tillgå, här kan du välja mellan allt från musikaler på Broadway till konserter på mindre klubbar. Om du vill ta en paus från det stressiga stadslivet kan du istället besöka stadens lunga. Central Park är en enorm park mitt på Manhattan som ger New Yorkborna en bra kontakt med naturen.

För dig som vill uppleva mat är New York också ett bra resemål, här kan du hitta allt. Överallt finns den amerikanska snabbmaten, men du kan också hitta kulinariska sensationer från världens alla hörn. Det är inte konstigt att staden New York är så populär som den är. Här finns nämligen något för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?