Reseportalen.nu

Studera i Florida

studera-floridaVem har inte någon gång tänkt på att dra iväg till ett varmt ställe för att plugga utomlands? Att kunna gå till stranden före lektionen eller sitta och läsa läxor under ett färgglatt solparasoll. Att dansa runt en palm på julafton och bada i havet på nyår. Med andra ord, att göra solsemestern till vardag samtidigt som du utvecklar dina kunskaper. Florida lockar varje år tusentals studenter som kommer för att njuta av den somriga atmosfären samtidigt som de pluggar på förstklassiga skolor och universitet.

Välja utbildning i Florida

Varje år kommer cirka 30,000 internationella studenter för att plugga på eftergymnasial nivå i Florida. Staten har ett flertal universitet som täcker breda ämnen som juridik, journalism eller ekonomi såväl som mer specialiserade kurser inom filmproduktion eller TV-spelsutveckling. Den största andelen internationella studenter söker sig till University of Florida där man kan välja bland mer än 100 olika studieprogram. Universitetet ligger i Gainesville, en mellanstor stad i den norra delen av staten där universitetets campus (USA:s sjunde största!) dominerar stadskärnan. Gainesville har flera gånger blivit utsedd till USA:s bästa stad att bo i, mycket tack vara den kreativa atmosfären – bland annat är staden hem till två välbesökta konstfestivaler, The Downtown Festival och The Art Show, som lockar kända konstnärer och utställare från hela USA. En tredje populär konstfestival arrangeras av det näst största universitetet i staden – Santa Fe College. Collegets årliga Spring Arts Festival är omtyckt för sina oväntade och originella konstverk, många av dem gjorda av skolans elever. Floridas mest välkända stad är dock Miami, och den som är sugen på att plugga i Miami, bland pastellfärgade Art Deco-hus och världsberömda sandstränder har massor av förstklassiga lärosäten att välja på.

Kortare kurser

Men man behöver inte binda upp sig till en hel universitetsutbildning bara för att man vill prova på studentlivet i Florida. En engelska kurs är perfekt för den som vill göra något vettigt under några semesterveckor i USA. Då kan du inte bara bli bättre på språket, utan också passa på att bli vän med klasskamraterna så att du har en grupp av likasinnade vänner att upptäcka Florida tillsammans med. En kurs behöver heller inte vara akademisk, till exempel så väljer många att komma till Florida för att lära sig surfa längs med den mer än 2 000 kilometer långa kusten eller för att putsa på sitt handikapp på en av de över 1 300 golfbanorna som finns utspridda över staten. Eller varför inte kombinera flera olika kurser så att du stimulerar olika hobbies under en och samma resa? Huvudsaken är att veta vad du vill ha, för i Amerika kan du vara säker på att det alltid finns någon som erbjuder vad du än vill ha!

Visum för att plugga i USA

För att få lov att studera i USA en längre period måste du ansöka om ett studentvisum. När du har valt vilken skola eller universitet du vill gå på så bör genast du kontakta den amerikanska ambassaden för att starta ansökningsprocessen. Ett studentvisum ger dig inte rätt till betalt arbete i landet, men i de flesta fall kan du få lov att arbeta upp till 20 timmar i veckan inom skolans campus. Om du väljer att åka genom en svensk researrangör så kan de hjälpa dig med vilka papper som ska samlas ihop och lämnas in. Tyvärr kan ingen garantera att du får visum, det är därför det gäller att vara ute i god tid för att undvika obehagliga överraskningar när man redan står med väskorna packade. Beroende på vad du vill läsa och var så finns det möjlighet till att få studiestöd från CSN, det är också värt att kolla upp din valda skolas stipendier, så kallade scholarships och grants, som kan hjälpa dig att finansiera avgifterna och en del av uppehället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?