Reseportalen.nu

Death Valley

death-valleyI Death Valley är det outhärdligt hett och torrt. Under sommaren är temperaturen ofta omkring 50 plusgrader. Den högsta registrerade temperaturen uppmättes 10 Juli 1913 vid Furnace Creek Ranch, 56,7 grader – den högsta som registrerats i hela USA någonsin.

1933 blev Death Valley ett nationellt monument, och så sent som 31 Oktober 1994 blev det en nationalpark. Nationalparken ligger i Kalifornien och Nevada och har en total yta på drygt 13,600 kvadratkilometer – ungefär 72 gånger större än Stockholm. I Death Valley finns USAs och västra halvklotets lägsta plats, Badwater Basin, som ligger 85,5 meter under havsytan. Dess högsta höjd är Telescope Peak som är 3368 meter över havet. Nationalparken har ungefär en miljon besökare om året.

Death Valley ligger några hundra kilometer från Stilla Havet, men är ändå en av de torraste platserna på jorden. De fuktiga vindarna som drar in från havet hinner tömmas på regn och bli torra innan de når Death Valley. Trots att området är så ogästvänligt så har det varit bebott i över 7000 år. Överallt finns det gamla eldstäder, hällristningar och rester från gamla bosättningar. Numera är de enda invånarna ett par timbishasindianer som bor i närheten av Furnace Creek.

Death Valley är en relativt ny formation. Dalen är bara några miljoner år gammal, men har ändå ett livligt förflutet. Flera vulkaniska aktiviteter har format Death Valley till vad den är idag, och hela dalen har vid två tillfällen varit täckt av enorma glaciärer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?