Reseportalen.nu

Hawaii

hawaii1959 blev Hawaii en amerikansk delstat och är således den nyaste och sydligaste av landets stater. Hawaii består av flera mindre öar som ligger sydväst om kontinenten USA. Dess läge har till stor del påverkat kultur och livsstil och man kan se många asiatiska och nordamerikanska influenser i samhället. Ca 1,3 miljoner invånare bor på Hawaii varav de flesta bor i huvudstaden Honolulu, som ligger på ön Oahu. Den vulkaniska ökedjan omfattar även hundratals mindre öar som är spridda över 2400 km. De åtta största öarna är Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui och Hawaii. Den sistnämnda som heter likadant som hela delstaten är den största av öarna och brukar ofta för ”the Big Island”. Öarna har ursprungligen skapats genom vulkanutbrott och faktum är att öarna än idag fortsätter att växa då vulkanen Kilauea har utbrott. Man tror att de första djuren fördes till Hawaii med hjälp av vinden och vattnet och flera endemiska arter som endast finns på Hawaii har uppstått tack vare öarnas isolering från andra landmassor.

Klimatet i delstaten är tropiskt med undantaget att temperaturen och luftfuktigheten är något lägre jämför med andra liknande områden, något som beror på de ständiga ostliga vindar som förekommer. Medeltemperaturen under sommaren är ca 31 grader och under vintern 28 grader. Trots att det för det mesta är varmt året om kan det på hög höjd förekomma snöfall, tex på Mauna Kea, som är Hawaiis högsta topp och i själva verket en inaktiv vulkan (4205 m.ö.h). Klimatet mellan de olika öarna kan däremot variera ganska mycket beroende på hur nära de ligger de höga bergen. De områden som ligger i lä har en tendens att vara soligare och torrare än de som ligger i lovart- de områden som ligger mot vindriktningen i förhållande till bergen. De flesta semesterorter ligger av denna anledning på läsidorna.

hawaii-2Hawaii har verkligen något att erbjuda alla besökare. Långa stränder, palmer och härligt klimat gör öarna till ett utmärkt resmål för den letar efter en avkopplande solsemester. Det klara vattnet med sina tropiska fiskar och sköldpaddor inbjuder utöver simturer även till surfing, dykning, snorkling och paddling för att nämna några exempel. Många surfare besöker öarna då vågarna är några av världens särklass bästa att surfa. Under vinterhalvåret kan man hitta surfare som vanligtvis tävlar inom världseliten på den norra sidan vid North Shore, där de allra största vågarna finns. Naturen på öarna är helt makalös och de fantastiska vyerna är något man ej bör missa när man är på besök.

Att ta sig runt på Hawaii fungerar alldeles utmärkt. På den största ön, Oahu, finns det gott om bussar och ett välutbyggt vägnät. Besöker man någon av de andra öarna är det smidigast att ta sig runt med bil. Det vanligaste sättet att resa mellan öarna är att ta flyget och alla större öar har minst en flygplats. Vissa flygbolag har dessutom mindre plan som kan flyga till de mindre öarna. Det går även att ta färja mellan öarna, men båttrafiken är något mer begränsad då man försöker ta hänsyn till den marina miljön.

Många av delstatens invånare har sitt ursprung i Polynesien, Japan, Kina och Filippinerna, något som dels har lett till att öarna har två officiella språk, engelska och hawaiiska. Det är dock inte många som idag talar hawaiiska och språket anses som ett språk som riskerar att försvinna. Ett undantag är dock den privatägda ön Ni’ihau där engelska betraktas som ett andra språk. Man satsar även på de andra öarna mycket på språkbevarande åtgärder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?