Reseportalen.nu

Studeria i Kalifornien

los-angelesKalifornien har 1700 kilometer kust så det är inte att undra på att staten är känd för sina gyllene sandstränder och dramatiska klippor. Den kaliforniska livsstilen har blivit berömd tack vare film och TV och det är lätt att få intrycket av att det enda befolkningen i den gyllene staten gör är att hänga på stranden och surfa, anordna barbeques eller glida runt på rullskridskor (iklädd inget annat än en bikini). Men Kalifornien är också hem till några av USA:s mest sofistikerade industrier. Filmindustrin är kanske den mest glamorösa och det är en riktig bedrift att tillverka filmer som miljoner och åter miljoner människor ser på världen runt. Vi känner till skådespelarna och regissörernas namn, men industrin blomstrar tack vare tusentals ljus- och ljudtekniker, filmassistenter, dekoratörer, statister och event managers. Sen finns Silicon Valley som är centre för IT och teknologi. Där designas världens snyggaste datorer och telefoner och – precis som med filmindustrin – under ytan på den glansiga datorn döljs mjukvara, applikationer och silikonchips som vi kanske inte direkt tänker på, men som får hela maskineriet att fungera. Kaliforniens industrier är beroende av att ha ett ständigt flöde av välutbildad och högkvalificerad personal, så det är inte att undra på att staten även är hem till några av världens bästa universitet. För den som har siktet inställt på en utbildning utomlands är Kalifornien ett säkert kort – här kommer du att läsa med några av jordens mest intelligenta, ambitösa och kreativa människor.

University of California

University of California är ett av världens största och bästa universitet, med 230,000 studenter och nästan 20,000 akademiker. Det har campus på 10 olika städer runt staten, de mest kända är UCLA, UC San Diego och UC Berkeley i San Fransisco-området. Eftersom universitetet drivs av den kaliforniska staten själv så är kursavgifterna inte så höga som på många andra amerikanska college, men det kan vara väldigt svårt att få en studieplats eftersom det finns så många sökande. Det är möjligt att ansöka hit som svensk student: även om det kan innebära en hel del papperarbete med visum, referensbrev och översättning av betyg så kan det definitivt vara värt besväret för att få gå på en så prestigefylld läroanstalt. Om du redan studerar på högskola i Sverige så kan det finnas möjlighet att göra ett utbyte med ett college i Kalifornien. Fulbright-kommissionen jobbar specifikt med att främja utbyten mellan Europa och USA och hos dem kan du få information om stipendier och möjligheter för högskolestudier i Kalifornien och på andra ställen i USA. Ett annat alternativ är att åka för att studera i Kalifornien genom en svensk studieförmedlare som kan hjälpa dig med pappersarbete, flygbiljett och försäkring. De flesta svenskar som beger sig som studenter till USA:s västkust väljer att plugga i Los Angeles, San Diego eller San Fransisco – unika städer som är kända för att kombinera glamour med sportighet, finkultur med popkultur, storstadskänsla med strandliv.

Plugga engelska i Kalifornien

Det finns också väldigt många engelska språkkurser att välja på för den som vill bättra på sin engelska under några soldränkta veckor eller månader i Kalifornien. För somliga kan det vara första steget för att bygga sig en framtid i staten, medan för andra det bara är en variant på en aktiv semester. I tandem med språkstudier kan man lära sig surfa eller bergsvandra, tillaga kalifornisk sushi eller spela strandvolleyboll. Man kan också försöka följa drömmen och göra praktik på en filmstudio i Hollywood eller kanske förverkliga andras drömmar genom att praktisera på drömfabriken Disneyland. Språkresor till Kalifornien anordnas numer både för ungdomar och vuxna och det finns stor flexibilitet för olika nivåer av engelskakunskap och kurslängd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?