Reseportalen.nu

Yellowstone

yellowstone_old-faithfulNationalparken Yellowstone i nordvästra delen av Wyiming grundades 1 Mars 1872 och är världens äldsta nationalpark. Parken är berömd för sitt vulkaniska landskap.

Nästan två tredjedelar av alla värma källor i världen ligger i Yellowstones nationalpark. Av de över 300 gejsrarna i parken är Old Faithful den mest välkända, då den får sina utbrott med en intervall på mellan 65 och 95 minuter. Old Faithful sprutar vid sina utbrott upp mellan 14,000 och 32,000 liter vatten lodrätt upp i luften, vilket gör det till ett storartat naturligt skådespel. Old Faithful är däremot inte den största gejsern, det är Steamboatgejsern.

Gejsrar är varma källor som med antingen regelbunda eller oregelbunda mellanrum sprutar upp sitt vatten som en fontän. För att en gejser ska bildas behövs speciella geologiska- och klimatmässiga förutsättningar.

Anledningen till det stora antalet gejsrar i Yellowstone är en magmakammare (hetfläck) som ligger rakt under nationalparken. Yellowstones centrum ligger i en enorm vulkankrater (caldera) som uppstod vid en stor explosion för ungeför 600,000 år sedan. En caldera är en jättelik kraterstruktur som har skapats av ett vulkanutbrott. Sådana strukturer uppstår när magmakammare, som befinner sig nära jordytan och har tömts genom häftiga utbrott, störtar samman.

Sedan detta hände är jordskorpan på den platsen bara några kilometer tjock. Vatten från regn och snö sipprar ned genom sprickor och klyftor i den vulkaniska stenen. På sin väg mot jordens inre hettas rännilarna upp av den smälta stenen. Det tryck som på så sätt uppstår pressar till sist tillbaka det kokande vattnet upp mot jordytan, där det skjuter upp ur marken i gigantiska fontäner.

Gejsrarna i nationalparken står under ständig bevakning. Varje förändring noteras och analyseras. Enligt de senaste vetenskapliga rönen har magmakammaren under Yellowstone redan exploderat tre gånger med intervaller på ungefär 600,000 år, varav den senaste för ungefär just 600,000 år sedan. Att vulkanen kommer att få ett nytt utbrott är forskarna eniga om, men man kan inte med säkerhet säga när detta kommer att ske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?