Reseportalen.nu

Historia

Man har funnit bosättningar i Florida från åren 5000 f.kr. Dessa bosättningar är från de indianer som invandrade från Sibirien till Nordamerika 5000 år tidigare och som sedan spred sig över hela Nordamerikanska kontinenten.

Just de spår man har funnit i Florida visar på att indianerna brukade jorden och att deras hantverksarbeten höll en hög klass. Främst har man funnit konst och egentillverkade verktyg och hushållsföremål. Indianerna i Florida hade även ett väl utvecklat handelsnät med andra indianstammar i området och i Sydamerika. Man livnärde sig främst på fiske, jordbruk och jakt.

År 1512 landsteg spanjorerna i Florida under ledning av Juan Ponce de León. De byggde kort därefter upp staden St. Augustine, som fortfarande finns kvar och som är USA:s äldsta stad. I Florida fanns inte speciellt mycket av värde för spanjorerna då Florida inte i sig innehöll några naturtillgångar och man lämnade snart Florida vilket innebar att Florida helt togs över av Frankrike.

Efter att Frankrike hade slutit fred med England så överlämnade man Florida i engelsk besittning år 1763 och engelsmännen återlämnade i sin tur marken till Spanien år 1783. Eftersom spanjorerna inte hade något direkt intresse i Florida så sålde spanjorerna Florida till USA år 1819 för 5 miljoner dollar och kort därefter så upptogs Florida som USA 27:e delstat år 1845.

Under mitten på 1800 talet så drev man ut indianerna från Florida vilket ledde till att de fick sätta upp nya bosättningar på andra sidan av Mississippifloden. Lite senare gav man indianerna sex stycken reservat i Florida där de kunde etablera sig och där de finns kvar än idag.

I slutet på 1800 talet började Floridas utveckling att ta fart i samband med att järnvägen kom till delstaten och i mitten på 1900 talet, efter andra världskrigets slut, tog utvecklingen ordentlig fart på nytt och Florida utvecklades till att bli ett populärt turistmål.

Floridas civilisering

Det är efter att den spanska upptäckaren Juan Ponce de León landsteg i Florida som Floridas civilisering började ta fart . Spanjorerna byggde USA:s första stad St. Augustine i mitten på 1500 talet och invånarna börjar komma till Florida. Den franska koloniseringen ledde till att utvecklingen av Floridas handel fick en struktur. Men det är först år 1845, då Florida upptogs som en stat i USA som utvecklingen tog ordentlig fart.

Under slutet på 1800 talet när järnvägen kom till Florida och industrier växte upp befolkades Florida och växte till en av USA:s mest bebodda stater. Idag har Florida en stor andel i jordbruk och odlingar som bland annat apelsiner. Nöjesfält och turistanläggningar tillsammans med indianreservaten och vildmarker innebär att Florida är en av de mest välbesökta staterna varje år, vilket står för en betydande del av Floridas näringsinkomster.

Krig i Florida

Florida har haft en del våldsamma slag i samband med att européerna kom till Florida. Spanjorer var de som först hamnade i stridigheter med indianerna. Även Frankrike och England invaderade Florida i syfte att kolonisera området vilket även det ledde till svåra sammandrabbningar, dels mellan de olika länderna, men även med indianerna som ytterst ledde till att urinvånarna minskade i antal och i mitten på 1700 talet fanns endast att mindre antal indianer kvar i området.

Florida drogs in i amerikanska inbördeskriget där de stred för sydstatarna. Efter kriget slut år 1783 skulle det dröja fram till år 1835 innan de engelska nybyggarna åter drabbade samman med indianer som kom från staten Georgia. Först år 1842 lyckades man kämpa ned indianerna som då fångades in och fördrevs till Oklahoma.

Kända personer i Floridas historia

Florida har genom historien haft kopplingar till flera kända personer som bland annat den kända författaren Ernest Hemingway som gjorde key West känt. Många stora skådespelare och sångare har kommit från Florida som Sidney Poitier, Fay Dunaway, Ray Charles och Tom Petty.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?