Reseportalen.nu

Grand Canyon

grand-canyonDen som för första gången står vid kanten av Grand Canyon i Arizona blir överväldig av den enorma utsikten framför sig. En av allt att döma oändlig och två kilometer djup klyfta skär genom den magnifika kaibabplatån. Enligt de gamla traditionerna hos Navajoindianerna så skapades Grand Canyon av den mytiske hjälten Packithaawi, som gjorde slut på den stora översvämningen under forntiden genom att med en stor och tung klubba slå på den vattentäckta jorden.

Enligt forskningen uppstod dock Grand Canyon någon gång för ungefär 40-50 miljoner år sedan, och en fåra i klipporna grävs fortfarande av Coloradofloden. Grand Canyon är över 450 km lång och upp till 30 km bred, och har sedan 1919 varit en nationalpark. 1979 togs Grand Canyon även upp på UNESCO:s lista över världsnaturarv.

I mitten av 1500-talet nådde en grupp spanska soldater Grand Canyon. De sökte efter Cibolas sju legendomspunna städer. När de fick se den väldiga klyftan ska de ha blivit så rädda och häpna att de föll på knä och började be. Under tre dagar sökte de efter en väg över klyftan, utan framgång. När deras vatten och mat började ta slut fick de vända hemåt tomhänta. Sökandet efter städerna hade misslyckats och området ansågs värdelöst och glömdes bort.

1858 undersökte Joseph Ives hur långt upp på Coloradofloden det gick att segla. Hans båt, Explorer, gick dock snart på grund och han fick lov att avbryta sin expedition. John Wesley Powell lyckades dock 1869 färdas uppför floden, och hans expedition markerar början på den vetenskapliga utforskningen av Grand Canyon som pågått sedan dess.

Stenlagren i Grand Canyon är för geologer ett öppet bibliotek där nya skikt av lager ständigt spolas upp av Coloradofloden. Man har under åren upptäckt stenlager som är ungefär 1,7 miljarder år gamla.

För ungefär två miljarder år sedan var trakten där ravinen idag ligger ett hav. När vattnet drog sig tillbaka efterlämnade det gigantiska avlagringar. Vulkanutbrott täckte sedimenten med glödande lava och inneslöt dem. Enorma krafter av tryck och värme formade stenlagren, tornade upp dem och föste ihop dem till berg. Än en gång rullade ett hav in över hela området, och än en gång torkade trakten upp igen. Nya skikt av sediment och vulkanisk sten sköt upp över de som redan fanns på platsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?