Reseportalen.nu

Empire State Building

empire-state-buildingEmpire State Building skulle snart börja byggas mellan 33:e och 34:e gatan på Manhattan när Wall Street kraschade den ”svarta fredagen”. Börskraschen lamslog nästan alla större byggarbetsplatser i New York, då i stort sett hela byggnadskostnaderna investerats med utländskt kapital på den skenande aktiemarknaden. Den ekonomiska kraschen orsakade att flertalet byggfirmor och investerare gick i omedelbar konkurs och i stort sett allt byggnadsarbete i New York avbröts.

Empire State Building var ett viktigt projekt för John Jacob Raskob, grundaren av General Motors och även en av de få vinnarna efter den svarta fredagen. Raskob hade gett arkitekten William F. Lamb i uppgift att bygga den högsta skyskrapan i New York. Redan från början stod det klart för invånarna i New York att bygget antingen skulle bli en stor katastrof eller en stor triumf. Arbetet på byggnaden startades i Mars 1930. Den officiella grundstenen lades dock senare, i September 1930, av den tidigare borgmästaren i New York och ordföranden i Empire State Cooperation, Alfred E. Smith.

Arkitekten William F. Lamb utvecklade ett storartat logistiksystem för bygget av Empire State Building. Han utgick från Henry Fords idé med ett löpande band för biltillverkning och lät installera ett avancerat vertikalt järnvägssystem inne i byggnaden. En lika avancerad ”tidtabell” såg till att levererat byggmaterial omedelbart sändes vidare till den plats där det behövdes, antingen via transportsystemet eller med hjälp av byggkranar. Det effektiva logistiksystemet innebar att väntetider och byggstopp minskades till ett minimum.

Med denna metod monterades 50,000 stålbjälkar på rekordtid medan skyskrapan byggdes. På bara något mer än ett år sköt byggnaden i höjden. I genomsnitt byggdes fyra och en halv våning i veckan. Det absoluta rekordet var fjorton kompletta våningar på tio dagar. De självklara hjältarna under byggnadsarbetet var nitarna, som i sammansvetsade lag satte upp till 800 nitar per dag uppe på svindlande höjder. Många av nitarna var mohawkindianer.

Empire State Buildings högtidliga öppnande ägde rum 1 Maj 1931 under ledning av presidenten Herbert Hoover. Men trots att New York-borna genom slöt skyskrapan till sina hjärtan stod många kontor tomma under lång tid. Under de första åren var intäkterna från biljetter till utsiktsplattformen betydligt högre än hyresintäkterna. Folkhumorn i New York kom snabbt med ett öknamn för byggnaden: ”Empty State Building”.

Redan under 1930-talet upptäckte Hollywood-producenterna skyskrapans potential som ståtlig filmkuliss. Ett par filmer som använt Empire State Building som kuliss eller inspelningsplats är King Kong, Allt om kärlek (1957) och Sömnlös i Seattle (1993). Även om Empire State Building inte lyckades bli ett nytt centrum i New York vid sidan av Wall Street så är byggnaden inget misslyckande. Än idag är skyskrapan tack vare sitt fristående läge en av New Yorks viktigaste symboler. Med sina 381 meter (443 meter inklusive antennmast) var Empire State Building fram till 1972 den högsta byggnaden i världen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?