Reseportalen.nu

Historia

Det är först i mitten på 1500 talet som man vet att europeiska sjöfarare upptäckte Kalifornien, som innan dess var befolkat av indianer. Under sent 1700 tal började bosättningar att byggas upp. Det var spanska missionärer som lade grunden och skapade väg för Kaliforniens utveckling när de koloniserade Kalifornien, vilket varade ända fram till att Mexiko utropades till en självständig stat år 1810, då det fastställdes att Kalifornien skulle tillhöra Mexiko. Därmed upphörde koloniseringen och det dröjde inte länge innan den mexikanska staten förbjöd missionärernas verksamhet vilket även ledde till att de lämnade sina bosättningar.

Under mitten av 1800-talet rådde krig mellan Mexiko och USA. Kriget handlade om gränsdragningar och ledde till att Mexiko fick släppa ifrån sig stora landområden till USA. Ett av dessa områden var Kalifornien som efter krigets slut blev en egen delstat år 1850.

Under en kort period utropades Kalifornien till en egen republik och man införde ett eget styre, men det dröjde bara en månad innan amerikanska skepp anlände till Kalifornien och beslagtog marken och lade den under USA:s styre.

När amerikanska inbördeskriget härjade så tog man officiellt parti för nordstaterna, men det fanns gott om delade meningar och många invånare i Kalifornien tog värvning hos sydstatarna.

Kort därefter hittades guld i området och guldrushen startade och folk från hela landet gav upp både hem och mark för att söka lyckan i Kalifornien, vilket innebar en snabb befolkningsökning i området. Guldrushen innebar att Kalifornien började växa och tältstaden San Fransisco byggdes snabbt upp till en storstad och den första järnvägen anlades och var klar år 1869.

Men guldet var inte det enda som var värt rikedom i Kalifornien. Man upptäckte snabbt att marken var utmärkt att odla på, ett av de bördigaste i världen, och jordbruksindustrin tog en rejäl fart. Därutöver så har Kalifornien redan i slutet på 1800 talet ett flertal tidningar, teatrar och filmbolag som har gjort att Kalifornien, och då främst Los Angeles, har en gigantisk filmindustri.

De ekonomiska tillgångarna som fanns gjorde att Kalifornien blev ett affärscentrum som har fortsatt sin utveckling att vara ledande inom vissa områden ända fram till idag. Delstaten Kalifornien har en så stark egen ekonomi och tillväxt så att om Kalifornien hade varit en egen stat så hade det bara funnits 10 länder i världen som skulle kunna mäta sig med delstaten Kaliforniens ekonomi.

Två gånger har Kalifornien drabbats svårt av jordbävningar, dels år 1906 och dels år 1989. Dessa jordbävningar medförde att många byggnader raserades och att massor av personer har fått sätta livet till. Hårdast drabbat har San Fransisco blivit och man vet idag att inom 30 år kommer staden och Kalifornien att drabbas av ytterligare en svår jordbävning.

Under hela 1900 talet hade Kalifornien en strid ström av invandrare och redan år 1965 var man USA:s folkrikaste delstat. Befolkningen i Kalifornien bestod av en varierande blandning folkslag och har fram till i dag resulterat i att befolkningen i Kalifornien består av 1/3 vita, 1/3 latinamerikaner och 1/3 invandrare från övriga länder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?